2019. esztendő Napisten havának 17. napja
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráció
Hódmezei Őrzők
Hódmezei Őrzők

Hódmezei Őrzők Íjászegyesület

Sólyompróbák 2018 - Tavaszi vihar Döntő

Történelmi verseny
Helyszín: Sándorfalva
Kezdet: 2018.05.26 10:00
Befejezés:

Sólyompróbák 2018-as szabályzata!

2017-ben indult útjára a Sólyompróbák fantázianevű történelmi jellegű versenysorozat, amely a 2018-as évben is folytatódik. A sorozat idén 4 állomásból áll, melyek mindegyikén azonos pontozási rendszer és szabályzat van érvényben. A versenyek 12 célból (két körben), vagy 24 célból (egy körben) állhatnak, három egyenértékű lövéssel 0-5-8-10-es pontozással. Ez minden esetben 72 leadott lövést jelent. A célok kialakítása és elhelyezése a szervező csapat döntésére van bízva, csupán minden célnál biztosítani kell a makszimálisan meglőhető 30 pontot. A versenyen 2 lőtávot kell meghatározni: a fehér (szürke) karót, innen lőnek a gyerekek, illetve a mini korosztály (0-9 év) a célfelület és a fehér karó közti féltávról! Kék karó, innen lő az ifi, felnőtt, tiszteletreméltó, íjkategóriától függetlenül, egyaránt. Ennek tiszta és sikeres lebolyolítása a csapatvezető feladatköre!


Kategóriák és korosztályok nemek szerinti bontásban:

• Mini 0-9 év.
• Gyermek 10-14 év.
• Ifjúsági 15-18 év.
• Felnőtt 19-50 év
• Tiszteletreméltó 50 év felett.
• Pusztai polc nélküli íjak. (PBHB, LB, Yumi)
• Polcos íjak. (TRRB, TRLB, DRLB)
• Barebow ijak.

Vadászreflex kategóriában a kifutó használata engedélyezett, de semmilyen lövést segítő eszköz, súlyozás nem használható Valamint minden ösztönlövő kategóriában a BB kivételével az ujjaknak érintenie kell a nockot! A fém középrészes íjakat automatikusan BB kategóriába soroljuk, függetlenül annak felszereltségétől!

Barebow kategória – string walking engedélyezett a face walking technika nem, csak olyan súlyzás engedélyezett, ami átmegy egy 12cm átmérújű lyukon! Oldalstabilizátor és irányzék nem engedélyezett!
A 4 megállóból legalább 3 versenyen részt kell venni ahhoz, hogy a versenyző teljesítse a sorozatot, ugyanis a 3 legjobb pontszámának összegével indul a Sólyompróba bajnoka címért!

Amennyiben mind a négy versenyen résztvesz az íjász, úgy van lehetősége a javításra!

A versenysorozatot a versenyző köteles a legelső versenyen regisztrált kategóriában és életkorban végigvinni! A kategóriaátlépés nem megengedett! Ezt igazoló okirattal kell tudni bizonyítani!

Nyílvesszők:
A Polc nélküli kategóriában, primitív íjaknál csak kizárólag madártollas favessző használható, műanyag nockal. A vesszők méretükben és külalakjukban is meg kell, hogy egyezzenek. Legalább 6 egyforma vessző ajánlott! Vadászrefleksz és polcos íjak esetén minden egyes íjásznak jogában áll eldönteni, hogy karbon, illetve fa vesszőt fog használni! A fa vessző minden hátramaradt kategóriában teljes értékű pontszámot, míg a karbon, alu, vagy egyéb anyagú vessző, a barebow-t kivéve 0,9-es szorzót kap, ami a meglőtt pontjainak a 90%-át jelenti! A versenyen használt vessző fajtáját minden esetben fel kell tüntetni a beíró lapon, s az értékelésnél a szervező csapat végzi el a beszorzást! A beíró lapokat, annak követelményei szerint, teljesen kitöltve köteles leadni a versenyző és a csapatkapitány!

Viselet:
A hagyományos, illetve a történelmi viseletajánláshoz ragaszkodni nem kötelező, ám ha megtehetjük öltözzünk íjunkhoz s az eseményhez megfelelően, ezzel is tisztelegve őseink előtt, emelve a versenysorozat látványvilágát.

A csapat feladatköre:
A csapatlistán az első helyre beosztott versenyző csapatkapitány. (A pozició) Az ő feladata a beírólapok leadása, a vereny tisztaságának, becsületességének a felügyelete, a beírás és a pontozás felügyelete, valamint az adódó viták, döntések meghozatala. Amennyiben a csapatkapitány lövéséről van szó a csapat szavazással dönt! A csapatkapitány hatásköre rendre utasítani a csapatot, amennyiben ez szükséges, vagy zavarják az éppen lövő versenyzőt. Neki biztosítani kell a nyugodt versenyfeltételeket. Ez verseny, nem próbadélután. Célszerű tapasztalt, rutinos versenyzőt megtenni az A pozicióra, csapatkapitánynak!

A második helyen „B poszt” a beíró áll. Nincs lehetőség cserére, ez az ő feladata, amely feladatkör nem átruházható! A beíró köteles minden beírt pontot hangosan elmondani a csapatnak és a jelenlegi pontszámát is közölni, amennyiben kéri. A beíró köteles göngyölni a pontokat és maradéktalanul kitölteni, kitöltetni a beírólapokat!

A harmadik, negyedik helyet elfoglaló „C-D poszt” ember a vesszőhúzó! Kivételt képezhet, ha valaki igyényt tart a saját vesszőjének a kihúzására, ekkor átengedhető a feladat!

Nevezési díjak:
A versenysorozatban egységesek a nevezési díjak. Ifjúsági, felnőtt és tiszteletreméltó kategóriákban 3000ft, gyermek kategóriákban 2000ft, valamint mini kategóriákban a nevezés díjtalan!

Nevezésnél a versenyző köteles felajzott íjjal, valamint a teljes felszerelésével megjelenni, így azonnal ellenőrizhető és besorolható a felszerelése. A szervezőnek jogában áll bármilyen személyazonosságot, születési dátumot igazoló okmányt elkérni, ez legyen kéznél! Csoportos nevezés nincs, egyénileg kell minden versenyzőnyek megjelennie!

Díjazás, értékelés:
A sorozat versenyeinek szervezői díjazhatják a nyerteseket éremmel, oklevéllel, valamint a népesebb kategóriák győzteseit (legalább 5 fő) kupával, egyéb dijjal jutalmazhatunk.
A versenyeken szervezhető sorsolás, nyereményjáték, felajánlásokból. Ezt az induló versenyzők között egyenlő feltételek mellett, a teljesítménytől és a csapat létszámától függetlenül lehet kisorsolni! A sorozat nyertesei külön díjban részesülnek a döntő lebonyolítása után!

Pontozás:
A sorozat négy állomásán azonos lövésszámot és azonos pontot lehet meglőni. Pontosan 72 lövést leadva makszimálisan 720 pontot lehet elérni egy versenyen. (0-5-8-10-es pontozás) Ezek közül azt a három versenyt vesszük figyelembe, melyeken a legnagyobb pontszámot sikerült meglőni, ezek összege adja majd a végső eredményt! Ahhoz, hogy valaki teljesítse a sorozatot legalább három versenyen részt kell vennie azonos kategóriában és korcsoportban. Ezek átjárhatósága nem lehetséges.
Pontegyenlőség esetén azonnali szétlövéssel döntjük el, hogy ki a győztes! Ennek megszervezése és lebonyolítása és módja a szervező csapatra van bízva.

Egyéb magaviseleti és etikai szabályzat:
A versenysorozatban mindenki köteles betartani a versenyeken összefoglalt biztonsági és magaviseleti szabályzatot.
• A verseny szervezője köteles szervezett bemelegítést tartani, illetve lebonyolítani.
• A versenyzők nevezésükkel elfogadják a biztonsági szabályzatot, csak a meghatározott lövésszámot adják le az erre kijelölt helyen, időben és irányban!
• A kiskorú nevezőkért a csapatvezetőjük, illetve a szüleik felelnek.
• Alkohol fogyasztása, valamint szemetelés a verseny ideje alatt a verseny területén tilos.
• A pályán kísérő személyzet, csak külön engedéllyel, regisztrációval tartózkodhat.
• A versenysorozatban bármi nemű csalás, elírás, rendzavarás, a VS lefolyásának bojkottálása azonnali kizárást von maga után, ami a teljes sorozatra vonatkozik.
• A pontok elírása esetén a csapatvezető, illetve még egy versenyző aláírásával kell a javítást igazolni. Ha csalás elszámolás történik, azért a csapatkapitány is felelősségre vonható, ez a teljes szervező bizottság döntése. A beírólapokat minden versenyző köteles az átadás előtt átnézni, átszámolni és ezt aláírásával igazolni, ellenkező esetben érvénytelennek nyilvánítunk minden beírólapot! (aláírás nélkül) A versenyzők aláíratását a csapatvezetőnek kötelessége elvégeznie. Utólagos reklamációnak helye nincs.

Infó: tabyskate@freemail.hu

Üdvözlettel, Táborosi Viktor - Apollon Íjászkör Horgos!Vissza az eseményekhez