Hogyan készül a tapló?
Lúgot készítettek: kb. egy liternyi - de annál jobb minél több van benne - tengeri csutka (kukorica csutka) pernyét másfél liter vízbe öntöttek és azt meg-megkavarva jó három óra hosszáig főzték.
A kocsányáról lefejtett buzogányt* arasznyi széles (kb 17-20cm átmérőjű) edénybe - de ha szélesebb az se baj - tették. A forró pernye-levet (lúgot) ruhán keresztül rászűrték, jó erőszen összekavarták, hogy mindenütt megjárja, - forrni hagyták. Beborították, hogy hadd járja a gőze és mondjuk ha dílibe rátöltötték, másnap (kb. 24 óra múlva) ki is lehetett venni. Kis gumókba csavarták (facsarták) és száradni hagyták. Ha megszáradt, mán jó is volt.
Így készült a buzogány-tapló.
* A gyékény virágzata a barna színű "buzogány"
Forrás: A leírást Tűzfakasztó facebook oldalán találtam, az eredeti forrásra már nem emlékszem.