2023. esztendő Kikelet havának 30. napja
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráció
Hódmezei Őrzők
Hódmezei Őrzők

Hódmezei Őrzők Íjászegyesület

Történelmi DAR 2022. évi döntő

Történelmi verseny
Helyszín: Szeged, Közép Kikötő sor 31, 6726 (Tiszaport Kft.telephelye)
Kezdet: 2022.10.02 10:00
Befejezés:

A Szegedi Szittyák meghívnak minden Dél-Alföldi íjász versenyzőt, a következő rendezvényükre:
Történelmi Íjászverseny, egyben 2022 MISZ-DAR Történelmi Versenysorozat záró, 6. fordulója

Ideje: 2022. október 02. (Vasárnap)

Helyszíne: Szeged, Közép Kikötő sor 31, 6726 (Tiszaport Kft.telephelye)
Megközelítése: Újszegeden a Bertalan hídtól nem messze, könnyen megközelíthető a Szent Györgyi Albert utca felől.
De az alábbi linken található térkép segíthet:
https://goo.gl/maps/Mc6CvGrNoXbKp9eC6

Célja: a MÍSZ versenyengedéllyel rendelkezőknek a MÍSZ DAR Történelmi versenysorozatban való versengés, pontgyűjtés

Program:

 • 07:00 – 09:00 Regisztráció és technikai ellenőrzés
 • 08:00 – 09:00 Bemelegítési lehetőség
 • 09:00 – 09:30 Rendezvény megnyitója, majd eligazítás
 • 10:00 – tól Verseny kezdete
 • 16:00 – tól Eredményhirdetés. (változhat!)
Nevezés módja, feltételei:
A nevezés a következő linken érhető el: https://goo.gl/maps/Mc6CvGrNoXbKp9eC6

Nevezési határidő: 2022. október 01. 24:00 óráig

A nevezési díjak: egységesek minden versenyen előnevezéssel a következő bontás szerint:
A helyszíni nevezés minden esetben +500Ft!

 • 1000 Ft – Mini (Mini-)
 • 3500 Ft – Gyerek, Kadet
 • 4500 Ft – Ifjúsági, Fiatal felnőtt, Felnőtt, Senior
 • 4500 Ft – Senior+
A versenyen induló íjászoknak az itt meglőtt pontszámok beszámítanak a MISZ DAR Történelmi sorozatba, és az engedéllyel nem rendelkezők számára tehetségkutatás!
A verseny végén kerül összesítésre a 2022-es MISZ DAR Történelmi sorozat és az összesítettben elért eredmények kihirdetése!
Akik nem rendelkeznek versenyengedéllyel, azon íjászok részére tehetségkutatást tartunk. Ők is ezen ugyanúgy tudnak nevezni, úgy hogy a versenyengedély számánál azt adják meg hogy „TEH”

A verseny jellege: Történelmi íjászverseny. A MÍSZ Történelmi és egyben a DAR Történelmi VS versenyszabályzatának megfelelő szabadtéri megmérettetés. Ezek elérhetőek:

Történelmi viselet nem kötelező, de ha teheted, tiszteld meg íjadat azzal, hogy hozzá öltözöl!

Célok:

 • 24 db cél: 5–35 méteres távon
 • 3D, lőlap, ügyességi cél (8–8–8)
 • a történelmi szakág céllistájának megfelelően 3-6 lövés/cél
Pontozás: 10–8–5–0 maximális pontszám: 720
A versenyen való részvételhez minimum 6 db (+tartalék), névvel ellátott, egyforma nyílvessző szükséges!

Korosztályok:

 • Mini- 5-9 év között
 • Mini (apród) 10-12 év között
 • Kadet (dalia / leányzó) 13-14 év között
 • Ifjúsági (dalia / leányzó) 15-17 év között
 • Fiatal felnőtt (vitéz / fehérnép) 18-20 év között
 • Felnőtt (vitéz / fehérnép) 21-54 év között
 • Senior (tiszteletreméltó férfi / nő) 55-64 év között
 • Senior+ (tiszteletreméltó+ férfi / nő) 65 év és felette
Minden korosztályban megkülönböztetünk férfi és női versenyzőt. A korosztályba sorolás alapja az versenysorozat első versenyének napján (2022.04.23) betöltött életkor. Korosztályokat és kategóriákat az eredményhirdetés szempontjából nem lehet összevonni. Magasabb korosztályba, pl. seniorból felnőtt korosztályba, ifjúságiból, fiatal felnőttből, felnőtt korosztályba csak előnevezéssel lehet átnevezni.

Fegyver kategóriák:

 • Modern anyagokból készült történelmi íj
 • Természetes anyagú történelmi íj, kifutó nélküli (történelmi) longbow, hosszúíj és egyéb botíjak
 • Vadász íjak, kifutós longbow, hosszúíj és egyéb botíjak
 • Történelmi számszeríj

Vendég kategóriák:

 • Barebow (csak férfi/női kategória, nincs korcsoportbontás)
 • Vadász íj karbon vesszővel (csak férfi/női kategória, nincs korcsoportbontás)
Történelmi kategóriák
 • Modern anyagokból készült történelmi íjak: Az íjak készülhetnek egy (homogén) anyagból, vagy összetett anyagból, melyek tartalmazhatnak modern anyagokat (pl. ragasztót, üvegszálat, karbont, epoxyt, műanyagot, stb.) is. Magyar és egyéb pusztai, lovas nomád íjak: Az íjak tervezéséből fakadó különböző kialakításokban (formákban), az alkalmazott anyagokban nem teszünk különbséget. A merev szarvak hosszára megkötés nincs, de a történelmileg ismert kialakításnak feleljen meg.
 • Természetes anyagú történelmi íjak: Az íjak készülhetnek egy anyagból, vagy összetett anyagból, ami csak természetes eredetű anyagokat (pl. fa, szaru, csont, ín, enyv, természetes lakk, bambusz) tartalmazhat. Az íj külső védelme érdekében használható, modern alapanyagú pác, lakk. Vegyes anyagú –természetes és modern anyagú- íj a modern anyagú íjak közé sorolandó. (a modern ideg alkalmazása nem jelenti a vegyes anyagú íjat) Minden egyéb kialakítás a „modern anyagú” íjaknál ismertetettek szerint. Csak természetes anyagú és faragott, vagy vájt nockkal készített vessző használható ebben a kategóriában. A versenyző minden esetben köteles az íjkészítő által kiállított olyan tanúsítványt bemutatni, amely az íj egyedi azonosítóját tartalmazza, és ez által biztosítja az íj és a hozzá tartozó tanúsítvány egyértelmű beazonosíthatóságát.
 • Történelmi hosszúíjak (longbow) és egyéb botíjak: Az íjak készülhetnek egy (homogén) anyagból, vagy összetett anyagból, melyek tartalmazhatnak modern anyagokat (pl. ragasztót, üvegszálat, karbont, epoxyt, műanyagot, stb.) is. Egy darabból álló, vagy a markolatánál maximum két részre szedhető, egyenes végű íj, bármilyen anyagból, ami felajzott állapotban folyamatos, egy irányú ívet képez, amelyet az alábbiak szerint határoznak meg: a felajzott íjat egyenesen tartva úgy, hogy az ideg függőlegesen áll, a karokat és az ideget összekötő vízszintes vonal mentén mérve távolságnak a markolattól távolodva minden ponton (markolattól távolodva folyamatosan csökkenő kar, illetve húr távolság) egyre kisebbnek kell lennie. A megerősítés (húrakasztó) nem emelkedhet ki 20 mm-nél magasabbra az íjkarok felületéből, és nem lehet hosszabb 50 mm-nél a karvégektől mérve.
 • Vadász íjak: Olyan típusú reflex íj és longbow íj használható, amelynek középrésze fából készült, az íj bármilyen anyagú, gyárilag beépített illesztést (kivéve: ILF) és laminálást tartalmazhat. A középrészen engedélyezett polcos, ablakos kialakítás. Az íj markolata, lehet kézre alakított, pisztolymarkolatos (boxeres) kiképzésű. Olyan segédeszköz alkalmazható, ami a vesszőt önállóan képes alátámasztani, de az olyan modern kifutók, mint a T300, NEET, Hoyt Hunter, Bear, vagy hasonló típusú kifutók használata NEM engedélyezett. Az íj lehet egyrészes vagy szétszedhető (klasszikus take-down), kivéve ILF (International Limb Fitting) rögzítésű karok. Íjászkesztyű, tab használata, vagy szabadkezes oldás engedélyezett. Rezgéscsillapító használata a karokon, vagy az idegen (pom-pom) engedélyezett.
 • Történelmi számszeríj: Az íjak alakja, formája igazodjon a történelmi íj fajtákhoz. Vita esetén a történelmi hűség bizonyítása az íjász feladata az 5.2. pont szerint. Csak olyan számszeríj használható, aminek húzó ereje nem haladja meg a 110 fontot és önállóan egy ember biztonsággal tudja használni. Az íj felépítésének biztonságtechnikailag stabilnak kell lennie! Az íj tus része csak fából készülhet, a tus bármilyen anyagú beépített illesztést, laminálást, erősítést tartalmazhat. Az íjkarok lehetnek: - egy vagy több darabból álló visszacsapó, reflexkaros, - vagy rugóval, csavart kötéllel kombinált csapószáras kialakításúak. Az íjkarok anyaga fa vagy fém, vagy ezek kombinációja lehet. Semmilyen modern kori elsütő mechanizmus, és semmilyen célzó, irányzék eszköz nem használható. A nyílvesszőnek hosszabbnak kell lennie, mint a kifutónak (vesszősínnek). A számszeríj alátámasztása csak kézi, testi erővel történhet, kiegészítő eszköz nem használható. A számszeríj felhúzása történhet kézi erővel vagy különböző segítő eszközök alkalmazásával (pl.: kengyel és kezek, öv és horog, kötél és emelőcsiga, stb.

Vendégkategóriák

 • Vadászreflex Modern: Modern anyag, fa középrész, célzó készülék és kattintó nélkül.6 db fa vagy karbon vessző, gyakorló heggyel. Modern kifutó engedélyezett ( pl.: T300, NEET, Hoyt Hunter, Bear, vagy hasonló típusú kifutók ) „Pom-pom”, rövid stabilizátor megengedett. Nockot érintő húzó kéz. Polcos Longbow-k is ebben a kategóriában indulhatnak.
 • Barebow: Fémközép,6 db bármilyen anyagú vessző és toll. A húrmértékes célzás (csak ebben a kategóriában) megengedett.

A vendégkategóriákban csak férfi/női bontás lesz, nincs korcsoportba sorolás!

Szervező: Szittya Hagyományőrző Íjász Egyesület

Biztonságtechnikai ellenőr: Tóth M. László (BTE/2014/115)

További információ:

 • Melter László +36705760001
 • Csontos Gábor +36209302288, illetve preferált módon inkább Messengeren kereshető

A csapatbeosztásnál csak a szülő (v. kísérő) kapcsolatot vesszük figyelembe, illetve 14 év alatti versenyző csak kísérővel indulhat!

Étkezés: Ebéd előrendelhető 1000 Ft/fő áron az előregisztráció során.

A versenyen mindenki saját felelősségére vesz részt. A felszerelést érintő esetleges károkért és sérülésekért a szervezők semmilyen felelősséget nem vállalnak!

Íjászversenyen való részvétellel a versenyzők beleegyeznek, hogy róluk a verseny ideje alatt a szervezők, fénykép és videó anyagot készíthetnek, s azokat a későbbiek során nyilvánosságra is hozhatják!

Minden résztvevő ismeri és elfogadja a MISZ és a DAR versenyszabályokat, azokat magára, és a rá bízott kiskorúakra nézve kötelezőnek ismeri el. A rendezők a változtatás jogát fenntartják

MINDENKIT SZERETETTEL VÁRUNK!

Vissza az eseményekhez